Giv dine maskiner et nyt liv, med Termisk sprøjting

25 november 2019 Frederik Mikkelsen
Giv dine maskiner et nyt liv, med Termisk sprøjting

Termisk sprøjtning er en teknologi hvor opvarmet metalpulver bliver sprøjtet på slidte maskindele. Typisk vil det være lejepasninger, snøreliv på aksler, dele af pumper, gears, aksler, glidelejre, tætte pasninger, men også maskindele som ventilstænger, føringer og valser, slidskinner og stempler. Kort sagt, alle slags maskindeler der slides ned igennem bevægelse.

Det er danske Tybotech i Them ved Silkeborg, der har specialiseret sig indenfor denne teknologi.

Det begynder med en nedsmeltning

Processen kræver at materialet, metalstøvet der skal påsprøjtes, først skal nedsmeltes. Afhængig af maskindelens legering vælger man forskellige metalblandinger i pulverform. De bliver smeltet ned med gas og ilt. De metaller der bliver påsprøtet de slidte dele er meget mere hårdfør end delenes oprindelige overflader. De består af Wolfram-karbid legeringer, som er ekstrem hårdfør og slidstærk.

Når både metalstøvet og maskindelen har den rigtige temperatur, bliver den nye overfladebelægning påsprøjtet med hjælp af særligt udviklede maskiner og dyser. Det er denne proces der kaldes for termisk sprøjtinig. Termisk sprøjtning er en videreudvikling af lignende ældre teknologier som sintering, hvor man damper gasformet keramisk materiale på en metaloverflade. Denne teknologi bliver brugt til fx rumfærgeres varmeskjold

Efterbehandling af termisk sprøjtning

Når det nye overfladelag er sprøjtet på, skal det stadig efterbehandles. Aksler skal fx drejes af til det rigtige mål, og overfladerne skal slibes og hones. Den nye overflade er nu meget hårdere og mere robust end den originale har været.

Når der er tale om lejre og pasninger, kan det være nødvendigt at alle berørende dele skal have den samme behandling. Ellers ender det med at den nu reparerede del nedslider sine naboer meget hurtigt. En wolfram-karbid overflade kan kun behandles med diamantværktøj.

Med termisk sprøjtning kan du give selv gamle og slidte maskiner et nyt liv, og de vil igen holde i mange år. Så det er en god investering som vil give et godt afkast.

 

Flere Nyheder